فرآيند توليد الكترودها چگونه است ؟
رايجترين روشهاي اتصال قطعات به ويژه قطعات فلزي به يكديگر، جوشكاري است. در واقع از طريق قوس الكتريكي، جريان مداوم الكترون بين دو الكترود حرارت توليد ميشود. لازم به ذكر است به منظور ايجاد حرارت و قوس الكتريكي بين دو يا چند الكترود، لازم است هوا يا گاز وجود داشته باشد. در واقع در حالت خلا جوشكاري امكانپذير نيست. در قوس الكتريكي گرما و انرژي در مكانهاي مختلف يكسان نيست. به طوري كه 43% حرارت و 21% قوس ايجاد ميشود. دمايي كه از قوس الكتريكي توليد ميشود به نوع الكترودها بستگي دارد. به طور ملي ميزان قوس الكتروهاي ذغالي در الكتروهاي كاتد 3200 درجه سانتي گراد و در آند 3900 درجه است. دمايي كه براي الكترودهاي آند و كاتد در نظر گرفتع شده است حدود 2400 تا 2600 درجه است. در ادامه در مورد روش و خط توليد الكترود جوشكاري و همچنين مواد اوليه آن به طور كامل صحبت ميكنيم.
مواد اوليه الكترود جوشكاري
به جز خصوصيات شيميايي يك الكترود كه در رفتار و خصوصيات كلي آن تاثير ميگذارد، مواد اوليه الكترود جوشكاري نيز در آن بسيار موثر است. علاوه بر مواد اوليه الكترود جوشكاري ، عملياتي كه روي آن انجام ميگيرد نيز در رفتار الكترود دخيل است. به طور كلي مواد اوليه الكترود جوشكاري شامل موارد زير است:
- اولين دسته سنگهاي معدني هستند كه به آن مواد سرباره باز گفته ميشود. اين مواد شامل سنگ تيتان، سنگ منگنز، فلوراسپار، اكسيد آهن و سيليكاتها هستند.
- در ميان مواد اوليه الكترودها ميتوان به مواد تشكيلدهنده گاز محافظ نيز اشاره كرد. اين مواد شامل نشاسته، خاك اره، ذغال چوب، آرد و خمير چوب است.
- فرومنگنز، فروكروم، فروتيتانيوم و آلومينيوم پولكي از جمله مواد احياكننده اكسيدها هستند كه نوعي اكسيژنزدا شناسايي ميشوند.
- عوامل ديگر آلياژكنندهها هستند. اين مواد به منظور رسيدن تركيب نهايي از جوش به پوشش اضافه مي
- گردد.
- سيليكات سديم نيز به عنوان چسباننده به آن افزوده ميشود تا سبب خميري شدن الكترود شود.
- در مواد اوليه الكترود جوشكاري ممكن است پودر فلز نيز اضافه شود. اين تركيب به دليل افزايش نرخ رسوب، راندمان و بازدهي به آن اضافه ميگردد.
- در نهايت پس از تركيب اين مواد در مخلوط كنهاي ويژه مادهاي خميري شكل به اسم گل الكترود ايجاد ميشود. ماده ايجاد شده توسط پرسهاي مخصوص روي ميله مغزي الكترود پرس ميشود. در نهايت نيز پس از خشك شدن الكترود، بسته بندي موردنظر صورت ميگيرد.
انواع الكترود جوشكاري
در جوشكاري مشخصات الكترود را توسط اعداد بيان ميكنند كه شامل موارد زير است:
- E6010
- E: جريان برق
- 60: كشش گرد جوش بر حسب پاوند بر اينچ مربع
- 1: حالات مختلف جوشكاري
- 0: نوع جريان
علامت اول كه حروف E است به معناي استفاده از اين الكترود در جوشكاري برق است. عدد 0 و 6 نيز نشان دهنده فشار كشش گرده جوش بر حسب پاوند بر اينچ مربع است. به طور كلي اين عدد در 1000 ضرب ميشود. يعني فشار گرده اين الكترود 6000 ميشود.
علامت 1 مشخصه حالت جو است. اين علامت معمولا 1، 2 و يا 3 است. در صورتي كه عدد سوم الكترودي 1 باشد به معناي استفاده از آن در تمام حالتهاي جوشكاري است. همچنين الكترودهايي با عدد 2 در حالت سطحي و افقي استفاده ميشوند. الكترودهايي با عدد 3 فقط در حالت افقي مورد استفاده هستند. علامت 0 خصوصيات ظاهري گرده جوش و نوع جريان آن را مشخص ميكند.
روش و خط توليد الكترود جوشكاري
روش و خط توليد الكترود جوشكاري شامل سه مرحله كلي است. بيش از يك قرن پيش جوشكارها دو سطح فلزي را با ذوب كردن يك ميلهي فلزي بر روي آنها، با استفاده از جريان الكتريكي به هم متصل كردند. آن ميله امروزه الكترود جوشكاري ناميده ميشود.
همانطور كه پيشتر نيز اشاره شد، محصول توليدي الكترود جوشكاري ميباشد. اكنون به مراحل توليد الكترود جوشكاري كه به شرح زير است ميپردازيم.
بخش توليد هسته فلزي الكترود
اولين مرحله روش و خط توليد الكترود جوشكاري توليد هسته فلزي الكترود است. فلز اصلي الكترود به صورت رول وارد كارخانه ميشود. و قطر سيم رولهاي مورد استفاده 5 تا 6 ميليمتر ميباشد. اين رولها ابتدا زنگزدايي ميشوند و به دستگاه كشش رفته و در آن جا مفتول به قطر مورد نظر 2/3 ميليمتر در ميآيد. بعد از شست و شو و جرم گيري اين رولها، توسط دستگاه برش، به طور اتوماتيك به مفتولهاي فلزي با طول 400 ميليمتر در ميآيند. اين مفتولهاي فلزي توسط دستگاه پالت و ليفتراك به دستگاه تغذيه ميله الكترود فرستاده ميشود.
بخش توليد پوشش الكترود
دومين مرحله از روش و خط توليد الكترود جوشكاري توليد پوشش الكترود است. ابتدا مواد پوششدهنده از انبار آورده شده و پس از سرند شدن در دستگاه الك الكتريكي هر كدام در ظروف فلزي ذخيره ميشوند. سپس طبق فرمولاسيون، وزن و در مخلوط كن ريخته ميشوند. اين دستگاه فرمولاسيون ميتواند هم به صورت خشك و هم به صورت تر عمل كند.
شارژ دستگاه در هر مرحله 120 كيلوگرم، و زمان هر شارژ 4 دقيقه ميباشد. حال مخلوطي كه تهيه شد، در سيلندرهاي دستگاه روكش دهنده ريخته ميشود، سپس ميتوان به صورت دستي آن را متراكم نموده و بر روي دستگاه جداگانه اي، جهت انجام عمل پرس و تراكم و هواگيري پودر استفاده نمود.
مراحل توليد الكترود
در اين مرحله به صورت اتوماتيك، در دستگاه پوششدهنده الكترودها، روكش را به مقدار مورد نظر به مفتولهاي فلزي ميدهند.
ظرفيت خروجي الكترودهاي پوشش داده شده از اين دستگاه، حداقل 500 كيلوگرم در ساعت است. فشار دستگاه پرس حداقل 200 بار ميباشد.
پس از اين، الكترود جهت تميز شدن از ذرات و زوائد توسط تسمهاي نقالهاي شكل به دستگاه پاك كن برده ميشود. حال الكترود در دستگاه كورهاي قرار گرفته و در دماي 200 درجه سانتي گراد خشك ميشود. سپس از كوره خارج شده و توسط ماشين مارك زني، مارك علائم لازم بر روي آن زده ميشود. و در نهايت بستهبندي ميگردد و به انبار فرستاده ميشود.
با توجه به مطالب گفته شده، الكترود جوشكاري يكي از مواد و احتياجات توليد صنعتي محسوب ميگردد. از اين رو توليد آن در بسياري از كشورهاي صنعتي جهان انجام ميگيرد.
كلام آخر
در مطالب فوق در مورد فرآيند توليد الكترود جوشكاري و مواد اوليه اين محصول صحبت كرديم. به منظور توليد الكترود جوشكاري، اسپيسر، رابيتس، فنس، پشم شيشه، سيم آرماتوربندي، سيم خاردار، مفتول گالوانيزه و مفتول مسوار، انواع توري و.... با شهر مفتول از طريق تماس با شماره 02137556 در ارتباط باشيد.
برچسب: ،